De stijgende fietsvergoeding en de belastingimpact

In 2024 zal er een nieuwe wijziging van kracht worden met betrekking tot de fietsvergoeding in België. Deze veranderingen brengen niet alleen een stijging van de fietsvergoeding met zich mee, maar ook een potentieel belastingaspect dat eerder niet aanwezig was.

Nieuwe tarieven en belastingschijf voor fietsvergoeding

Vanaf 2024 zullen de tarieven voor de fietsvergoeding in België stijgen. De fietsvergoeding is op dit moment (inkomsten 2023) 0,27 euro per kilometer. Dit bedrag is het maximale bedrag dat een werknemer onbelast en vrij van sociale lasten mag ontvangen per kilometer met de fiets. Vanaf 2024 (dus aanslagjaar 2025) zal dit bedrag stijgen naar 0,35 euro per kilometer.

Een van de meest opvallende veranderingen in de vernieuwde fietsvergoeding is de invoering van een belastingaspect. Voorheen was de fietsvergoeding volledig vrijgesteld van belastingen, maar dit zal veranderen. Vanaf 2024 zal er een plafond van 2500 euro ingevoerd worden. Wie op jaarbasis meer dan 2500 euro fietsvergoeding ontvangen heeft, zal hierop dus belast worden.

Concreet betekent dit dat je als fietser maximaal 7.142 kilometer mag fietsen (om onder deze belastinggrens te blijven), of rekening houdend met 205 dagen woon-werkverkeer betekent dit 17 kilometer enkele rit. Dit geldt ook voor wie zich met een elektrische fiets of speed pedelec naar het werk verplaatst.

Voorbereiding op de toekomst

Heeft u vragen over de stijgende fietsvergoeding of wilt u meer informatie over hoe deze veranderingen uw medewerkers kunnen beïnvloeden? Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies.

 

 

Heb je nog vragen over dit artikel?
Deel:
Facebook
LinkedIn
E-mail
WhatsApp

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!